Dispositius expositius

8-12 de juliol de 2019

Taller dins del casal d’estiu Xup-Xup, coordinat per Tantàgora i l’equip educatiu del Museu del Disseny de Barcelona, al mateix museu.

 

Taller per a nens i nenes de 7 a 12 anys. Desenvolupat amb Berta Fontbotè i Joana Mora (equip educatiu del Museu del Disseny), Maria Mendoza i Roser Ros (Tantàgora).

Un dels objectius principals era viure diferents passos dels què consta un projecte de disseny i treballar diferents tipus de dissenys (vestuari, gràfic, objecte, espai…). Per fer-ho, ens vam inventar una sèrie de petits relats en què els seus protagonistes tenien alguna necessitat. Vam veure el cas de’n Marià, per exemple, que s’adorm de sobte a qualsevol lloc i necessitava algun casc que li protegís el cap; o el de la Marta, que es vol camuflar en l’aigua per poder espiar pirates sense que la vegin…

Es van fer petits grups de treball i cadascun va intentar trobar una solució per algun dels casos mitjançant la creació d’una extensió: un objecte pensat per afegir-se al propi cos i ampliar-ne les capacitats. En només tres dies van fer una feinada increïble. No només van trobar solucions per a cada cas i les van produir, sinó que cada grup també van elaborar cartells per anunciar els objectes i fanzines en què se n’explicava els funcionaments i les parts. Per acompanyar el treball en cada tipus de disseny, va ser molt útil visitar les diferents exposicions del museu amb la Berta.

A més d’això, a mig procés va haver-hi un “Control de qualitat” en què cada grup havia de presentar a la resta l’objecte en què estava treballant, tot i no haver-lo acabat, responent a les preguntes “per a qui?”, “què?”, “per què?”, “com?”, “on?” i “quan?”. L’últim dia el vam dedicar a preparar “El Congrés Interplanetari de Dispositius Expositius”. D’aquesta manera, van convertir el hall en un espai per a la mostra dels seus objectes i, per tant, van haver de pensar en el disseny d’un espai.

Agraïments infinits: equip Tantàgora, Roser Ros, Berta Fontbotè, Maria Mendoza, Joana Mora i equip del Museu del Disseny de Barcelona.