Una altra alenada

2021

Instal·lació per a l’entrada principal de l’Hospital Universitari de Vic.

En el marc del projecte Art i Salut impulsat pels departaments de Cultura i Salut de la Catalunya Central, i comissariat per Pep Espelt i Miquel Bardagil.

Els departaments de cultura i de salut de la Catalunya Central es va posar d’acord per impulsar “Art i Salut”, un projecte que portés una instal·lació artística a cadascun dels quatre hospitals del territori: Berga, Igualada, Manresa i Vic. Els comissaris del projecte, en Pep Espelt i en Miquel Bardagil, van buscar quatre artistes -un proper a cada localitat- per respondre a aquest encarrec. A mi,  em van convidar a treballar per a l’Hospital Universitari de Vic.

La instal·lació “Una altra alenada” parteix del paral·lelisme entre l’entrada (i també sortida) de l’hospital i la respiració humana i  té el propòsit de portar una respiració neta, nova i sana en aquest espai. Prenent com a referent les banderoles tibetanes, també conegudes com a caballs del vent, i de les quals s’explica que les seves oracions es reparteixen pel territori quan el vent les fa moure, per a l’encàrrec d’Art i Salut a Vic s’ha redissenyat aquest objecte per fer-ne una versió adequada al context de l’hospital. Per a això, les banderoles s’han realitzat amb teixits propis de l’hospital (bates i llençols), la seva mida correspon a la de les butxaques del pit d’algunes bates, i els missatges que s’hi han estampat no són oracions, sinó desitjos d’ànim, de sort, de força i d’esperança escrits per treballadores i usuàries del mateix hospital.

La disposició de les banderoles al sostre del vestíbul segueix el patró d’uns passos de vals que acompanyen a la persona que transita per aquest espai de l’edifici.

Agraïments infinits: Miquel Bardagil, Anna Fusté, Àlex Palau, Marga Moreno, Mercè, Lluís, Jordi Lafon, Palma Lombardo, Pere Trabal, tota la gent que va deixar missatges, Sandra (de Fil i Agulla), Kiwe Studio i, en especial, als meus pares.