Rizoma: una xarxa ecosòfica utilitària

2021

Disseny i aplicació d’una xarxa ecosòfica utilitària per a la Cooperativa Cultural Rizoma SCCL, de Celrà.

Amb la col·laboració de Jaume Mercader pel què fa al disseny i la producció dels vèrtexs ecosòfics, i amb l’acompanyament i suport moral i conceptual de Roc Parés, Job Ramos, Rita Andreu i Olga Taravilla.

La Cooperativa Cultural Rizoma SCCL, de Celrà, treballa en col·laboració i amb aliances amb diferents agents culturals del territori. La seva metodologia passa per un qüestionament dels formats més institucionalitzats de producció i creació en el món de l’art contemporani i defensa altres maneres de fer i relacionar-se amb artistes, educadores, institucions, col·lectius, veïnes, altres entitats culturals…

Amb l’objectiu que puguin visibilitzar a llarg plaç les seves afinitats amb altres agents, vaig dissenyar una xarxa utilitària basada en les xarxes geodèsiques tradicionals però, en aquest cas, de caire ecosòfic i no pas geodèsic. Aquesta nova xarxa no projecta, doncs, sobre el territori punts ubicats en distàncies determinades, sinó conexions amb altres éssers de l’ecosistema artístic i cultural afins a la Cooperativa Cultural Rizoma SCCL. Per a això, es va redactar la “Llei 1/2021 de 2 de febrer, sobre les xarxes tradicionals de senyals geodèsics i la nova implementació d’una xarxa ecosòfica utilitària per a la cartografia social” que regula el funcionament d’aquesta xarxa. La llei va ser signada en un acte lúdico-notarial-festiu el 30 d’abril de 2021 pels membres del projecte Commutacions (els artistes Roc Parés, Job Ramos i jo mateixa), així com per les sòcies de la Cooperativa Cultural Rizoma SCCL i per l’arquitecte Jaume Mercader. 

L’aplicació d’aquesta xarxa ecosòfica utilitària per a la Cooperativa Cultural Rizoma SCCL va acompanyada de la instal·lació en cada localització d’uns objectes rizomàtics, impressos en 3D, i dissenyats en col·laboració amb Jaume Mercader per mitjà d’un programa que farà que cada nou vèrtex que s’imprimeixi sigui diferent dels altres, com un rizoma que va creixent i s’escampa arreu.

Agraïments infinits: Jaume Mercader, Roc Parés, Rita Andreu, Olga Taravilla, Mar Serinyà, Job Ramos.