Al principi,

2018

Intervenció a Bombon Projects, Barcelona.

Text de sala per a l’exposició [.pdf].

Premi Art Nou 2018.

La creació del món segons el gènesi bíblic comença amb un principi en què Déu va crear la llum. Les dues primeres paraules d’aquell inici (“Al principi,”) han vist com al llarg del temps les procedient diferents coses: llum, verbs, soroll… Al passatge de John 1:1-14 de la versió de la Bíblia de King James, per exemple, hi trobem la frase “In the beginning was the Word”, mentre que a la pàgina 24 de Art as a Social System (2000), Niklas Luhmann ens diu que “In the beginning, there is a difference”. Tanmateix, uns anys abans, al 1980, Michael Serres havia afirmat que “In the beginning was the noise”; una mica més tard, al 1996, Julia Kristeva va asseverar que “Al comienzo era el amor”; i fa cosa de pocs anys Rosi Braidotti va escriure que “Al principio de todo está Él”. Qui sap què devia haver-hi exactament al principi?

Desitjant descobrir algun mètode per poder respondre a aquesta pregunta, l’exposició “Al principi,” utilitza l’espai de Bombón com a laboratori d’una recerca arqueològica experimental. El projecte parteix de la observació de les marques visibles i invisibles del passat que hi ha a l’espai de la galeria per tractar-les com a pistes d’altres temps que ens permetin imaginar i reconstruir un possible escenari del principi d’aquest lloc.

Agraïments infinits: Bernat Daviu i Joana Roda (Bombon Projects), Sira Roda, Felix and Aaron, Joan Dot, Joan Ferrarons i Llagostera (pel dubte del moll de l’os), Cristina Tanyà, Martina Millà (per la informació sobre el Rockefeller), venedor del Barcelona Panda Building Materials (per les samarretes).