Venen de lluny

2020

Acció presentada al cicle “A+A. Naturalesa no és paisatge / Escenes erràtiques”, d’ARBAR, a la Vall de Santa Creu, el 25 de juliol de 2020.

 

De la Vall de Santa Creu en surten molts camins que permeten atravessar la serra que la corona d’una banda a l’altra amb molta facilitat. No només el monestir de Sant Pere de Rodes i petites esglésies com la de Sta. Helena i St. Onofre, ubicades per tota la serra, sinó també la gran quantitat de dolmens que s’hi troben, ens indiquen que aquesta és una zona de pas des de fa segles. Però no només nosaltres, també ho han fet els ocells, per les seves vies del cel. Aquest projecte parteix d’un paral·lelisme inicial entre les vies terrestres i les aéries.

Amb això en ment, Venen de lluny va ser una caminada iniciada a Palau Saverdera amb destí a la Vall de Santa Creu. El recorregut va passar per diversos punts que evidencien que els humans fa segles que passem per aquests camins i que travessem la serra de Rodes d’una banda a l’altra. Mentre el grup de caminants creuava la serra, un altre grup de persones els esperava a una antiga vinya de la Vall de Santa Creu (espai d’ARBAR), on la Mar Serinyà els llegia aquest text

En arribar a la banda de la Vall de Santa Creu, el grup de caminants es va dividir en dos subgrups. Cadascun va baixar fins a la Vall per un camí diferent, de manera que la rodejaven. Cada caminant tenia assignat un ocell, el cant del qual havia d’imitar. Gràcies a la forma de les muntanyes que rodegen la vall, tots aquests cants arribaven a aquells que ens esperaven a la vinya, tot i que encara no ens veien.

 

Agraïments infinits: Mar Serinyà, Gerard Llimona, Blai Marginedas, Centre ARBAR, Jordi Lafon, Montsita Rierola, Sebastià Masramon, Jordi Miquel Riera, Aina Roca, Laia Solé, Joan Dot i Maria Verdaguer.