Càpsula de confinament

21/04/2020

La Mercè Vila em va convidar a enviar-li una imatge i un breu text sobre com estic vivint el confinament per publicar-ho a la col·lecció de Càpsules del Confinament, al web de la Fundació Vila Casas.

Llegeix-les a Fundació Vila Casas. [en català]

Això és el que li vaig dir:

Fa temps que els meus ulls estan cansats de mirar. Això no és res de nou que m’hagi portat el confinament.

Però aquests dies ho he entès: crec que estic enlluernada. Els meus ulls estan cansats de llegir la llum buscant respostes. Vam il·luminar la nit i ara, a vegades, sento que tinc la melatonina desorientada.

Tan desorientada com els personatges del quadre “La paràbola dels cecs”, de Pieter Brueghel el Vell, en què un cec guia uns altres cecs i tots plegats s’encaminen cap a un forat. Ja no utilitzen els pals i les mans per palpar i percebre el terreny, sinó per enllaçar-se els uns amb els altres i seguir el guia, que tampoc hi veu, en un viatge bastant desafortunat que baixa en diagonal cap al marge inferior dret de l’escena.

I en aquesta escena, a banda dels cecs de Brueghel i de la melatonina, aquests dies també t’hi veig a tu, i m’hi veig a mi i hi veig a totes les altres persones. Les que coneixem i les que no coneixem. Les que es posen malaltes i les que no. Les que es curen i les que no. Les que curen i les que no. Les que prenen decisions i les que no.

I em pregunto pels nostres pals. Quins són, ara, els nostres pals?

parabola-cecs-anna-dot

Agraïments infinits: Mercè Vila, Fundació Vila Casas, Bombon Projects.