Lectura de ruïnes

2018

Instal·lació sonora (ventilador, 3 altaveus situats a Est, Nord i Oest de l’espai, intervenció amb grafit al terra de l’espai).

Si el fragment de text que narra el mite de la Torre de Babel a la Bíblia ha construït al nostre imaginari la idea d’una torre, ens podem preguntar: com queda aquest text quan la torre cau, després que Déu enviés una tempesta de vents que va portar la confusió entre els humans i la caiguda de l’edifici? Com sona el paisatge de les ruïnes de la Torre de Babel?

Per esbrinar-ho, vaig agafar, en ordre, cadascuna de les lletres que al text bíblic descriu l’episodi de Babel. Amb elles vaig construir una petita torre (per anomenar d’alguna manera allò que un manat de papers petits quadrats permet construir) i després, de cop, no sé ben bé què va ser (un mal auguri, un suspir de desamor o, potser, només un cop de vent) me’n va escampar cada peça per sobre la taula deixant-me, damunt l’escriptori, un paisatge ruinós.

Em vaig posar a llegir-ho, esperant trobar no sé quin missatge secret, un camí, alguna esperança passada. La instal·lació sonora Lectura de ruïnes és el trasllat d’aquest paisatge sonor a l’espai expositiu.

Agraïments infinits: Pablo Flórez, Ana Area, Blai Marginedas, Bombón Projects i Galería Heinrich Ehrhardt.