Et preguntarem, com si poguessis respondre

2023

Vídeo, 16’09” (en col·laboració amb Pol Aregall), peces d’estany i performance.

Vídeo presentat a l’exposició “Nocturn de l’aigua”, a Bombon Projects (Barcelona), del 16 de novembre de 2023 al 19 de gener de 2024, i en el marc del Loop Festival.

Performance realitzatada a l’exposició “Nocturn de l’aigua”, en el marc del Festival ARTefACTe, el 19 de novembre de 2023.

Bleigiessen és un ritual d’origens segurament celtes que popularment es porta a terme la nit de cap d’any a Alemanya. Consisteix en fondre unes peces d’estany (antigament es feia amb plom) amb l’ajuda d’una espelma. En el moment de dissoldre-les, es formula una pregunta relacionada amb el futur de l’any que es comença. Després, es tira l’estany fos a l’aigua, aquesta el refreda inmediatament donant-li una forma sòlida que es treu i s’interpreta com una possible resposta a la pregunta formulada.

En el marc d’una investigació sobre els llenguatges no-humans i les formes de comunicació amb l’aigua, aquest ritual es presenta com una possibilitat per obtenir manifestacions de l’aigua que, als nostres ulls, resulten una escriptura asèmica. No les podem entendre, estan escrites en un llenguatge que no coneixem. Tot i així, el ritual ens permet mantenir alguna mena de relació amb l’aigua, en la qual li fem preguntes i ella ens ofereix unes respostes. És per això que, tant al vídeo “Et preguntarem, com si ens poguessis respondre”, com a la performance homònima, es formulen preguntes directament relacionades amb la vida de l’aigua, com: “quan vas néixer?”, “quin és el primer paisatge que vas veure?”, “has conegut mai l’amor?”, “tens por d’alguna cosa?”, “com és la teva mort?”, entre d’altres.

Les respostes són les peces d’estany que resulten d’aquests actes. Respostes sòlides i silencioses en un llenguatge ben misteriós.

Agraïments infinits: Pol Aregall, Maria Torrentallé i Bombon Projects (Joana Roda i Bernat Daviu).

Amb el suport de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de la Generalitat de Catalunya.