Dissociacions. Converses amb les obres de la Col·lecció MACBA

Abril – Juny 2023

Taller en el marc del programa “Apadrina el teu equipament”, del MACBA amb el grup de primer de batxillerat artístic de l’IES Consell de Cent, Barcelona. 

 

Quines veus sonen al museu? Què ens dirien les obres que hi ha exposades, si poguessin llegir-nos la ment i conversar amb nosaltres mentre passegem per les sales?

A partir d’aquests interrogant sorgeix la proposta Dissociacions. Converses amb les obres de la Col·lecció MACBA, una invitació oberta a tots els públics que vinguin a visitar l’exposició Col·lecció MACBA. Preludi. Intenció poètica i es vulguin deixar acompanyar per imaginaris, veus i pensaments informals que no acostumen a tenir incidència a les sales dels museus. Emmarcada en el programa Apadrina el teu equipament, és el resultat del procés de treball dut a terme entre el grup d’estudiants de primer de batxillerat de l’IES Consell de Cent, l’artista Anna Dot, l’equip docent responsable del grup i el Departament d’Educació del MACBA.

La proposta respon al desig compartit d’activar altres formes d’exploració del fet artístic a través d’un procés d’interpretació, imaginació i especulació sobre les obres de la Col·lecció MACBA. I d’obrir un espai d’investigació al voltant de la veu individual i la veu col·lectiva a partir del treball amb el text, l’acció i el dibuix.

El procés de treball s’ha dividit en dues etapes clau. En un primer moment, l’artista va plantejar l’encontre individual amb les obres a partir dels textos que conformen les cartel·les que acompanyen les peces, per imaginar-les i dibuixar-les sense haver-les vist. Amb les obres imaginades ens vam introduir a les sales de la Col·lecció. Aquesta trobada va fer emergir de manera col·lectiva paraules clau que sintetitzaven les idees principals que s’havien detectat durant la visita: colonialisme, absència, poesia, maternitat, comunisme, història, escriptura, infantesa…, en són només algunes. Aquesta primera etapa va finalitzar posant l’atenció cap al dins i el fora del museu, a través d’una acció inspirada en la peça Following Piece, de Vito Acconci, en la qual cada alumne va seguir una persona desconeguda, sense que aquesta l’arribés a veure, prenent apunts escrits i dibuixats sobre ella.

La segona etapa es va centrar a trobar la forma i els continguts específics de la proposta prenent en consideració tot el material treballat prèviament. Cada alumne havia de desenvolupar un personatge imaginari diferent, amb el detall més precís possible, i encarnar-lo a les sales de la Col·lecció amb l’objectiu de tenir una conversa amb les obres. Aquest exercici va donar lloc a múltiples escenes: robatoris, diàlegs amb el passat, discussions sobre racisme, reivindicació dels drets dels infants… que vàrem posar en comú i articular al llarg de les diverses sales, amb l’ajuda de les paraules clau sorgides durant el procés de treball. I que han pres la forma narrativa final de vinyetes i diàlegs sonors.